1) Care sunt, in opinia dvs. oportunitatile/amenintarile industriei de asigurari in 2016?
Anul 2016 pare a fi un an provocator. Avem pe piață un număr redus de societăți de asigurare (15) și 70 de brokeri de asigurare carora le revine misiunea de a supravietui intr-o perioadă incertă din punct de vedere economic si social.
In conditiile in care asigurările legate de autovehicule dețin în pezent o pondere semnificativă (65% din volumul pieței), iar acestea au o tendință de scădere în volum pentru Carte Verde, creștere nesemnificativă pentru RCA internă și stagnare pentru asigurările contra daună proprie (Casco) este evident că oportunitățile sunt legate de alte segmente ale business-ului asigurărilor.
Piața de asigurări per ansamblu cred că va evolua după trendul pe care-l va inregistra economia per ansamblu (în cel mai bun caz va înregistra o creștere de 10-15% în raport cu anul 2015), dar fiecare asigurător își are strategia și pattern-ul său de dezvolatare.
Există oportunitatea de a promova produse de asigurare, existente în paleta asigurătorilor, dar ignorate de aceștia. Mă refer în primul rând la asigurările de răspundere civilă individuale (non-auto). Asigurările de locuinte sunt un alt segment care practic nu este promovat deloc de asigurători, iar cele de bunuri pentru persoane juridice sunt vândute doar grație oblgativităților în cadrul creditelor bancare.
Se crează impresia că jucătorii de pe piața asigurărilor sunt prea ocupați cu luptele pentru RCA si Carte Verde și nu au timp de alte asigurări.
Cred că anul 2016 este cel în care a venit timpul promovării asigurărilor uitate pe raftul cu licențe.
Cred că amenințările principale vin tot din interiorul industriei asigurărilor și țin de gestiunea financiară internă, deficiente în propriul management al riscurilor și ignoranța continuă de promova într-un mod planificat și coerent noile (vechi) produse de asigurare.
Din exterior amenințările provin de la eventuale modificări legate de creșterea capitalului social minim pentru asigurători, dar și continua scădere a puterii de cumpărare a populației (pe fundalul ritmului creșterii prețurilor de consum pentru ultimele 12 luni cu 13.6%, deprecierii semnificative a monedei naționale și a scăderii cu 31,5% a transferurilor din străinatate în favoarea persoanelor fizice).
2) Estimați creștere/stagnare/scădere pentru clasele de asigurari generale (puteți face o estimare procentuală)?
Ar fi consolant de a estima o creștere reală pentru piața asigurărilor măcar la nivelul inflației, astfel o creștere de 15% pare o creștere rezonabilă în monedă națională față de anul trecut. Valorile obiectelor de asigurare fiind ajustate reieșind din creșterea prețurilor și deprecierea monetară.
După cum am spus anterior, segmentul RCA cred că va avea o creștere de 20%, iar soarta asigurărilor Carte Verde este deocamdată învăluită în mister (luând în considerație decizia Consiliului de Birouri Carte Verde de suspendare a subscrierilor noi pe acest tip de asigurări începând cu 1 aprilie 2016). Dacă se va evita suspendarea, atunci vânzările de asigurări oricum vor avea o tendință de scădere pe fundalul reducerii primelor pe acest produs (aprox. 10-15%).
Rezerva cea mai mare de creștere rezidă în asigurările non-auto. Și aici mingea este la fileul asigurătorilor isteți.
3) Cum apreciați evoluția pieței de brokeraj în 2016? Va crește ponderea intermedierilor si pe ce clase (puteți face o estimare procentuală)?
În prezent brokerii de asigurare au o pondere importantă în valoarea totala a pietei care ar putea ajunge la 35% din valoarea pieței în anul 2016.
4) In anul precedent numarul companiilor de brokeraj s-a redus cu peste 10 entitati. Care sunt principalele motive de „concentrare” a pietei de brokeraj (modificari legilstaive, concurenta neloiala, efectele crizei economice, etc)?
Când vorbim de reducerea cu 10 unități vorbim de brokeri care au rămas fără licență, dar din cei 70 rămași pe piață, 20 au vânzări totale de asigurări cuprinse între 0 și 50000 euro pe an.
Principala cauză a evoluției modeste este că fondatorii acestor brokeri au avut așteptări mari de la acest business, fără a face un calcul al costurilor și fără a avea un plan de dezvoltare a afacerii. Unii brokeri au ajuns să acumuleze datorii consistente față de asigurători, iar altii au ajuns în situația de a nu le onora.
La un moment dat devenise în vogă ca fiecare a doua societate de leasing, salon auto sau parcare cu vânzări de mașini auto la mâna a două să aibă câte un broker captiv. Aceste fenomen cu încetul se stinge, în mare parte și datorită restricțiilor legale și prudenței sporite a asigurătorilor.
Recent, CNPF a aprobat majorarea primee de baza pentru politele RCA si Carte Verde, precum si introducerea a doi noi coeficienti (cuantumul cheltuielilor si marjei de profit). In acest caz companiile de asigurare vor putea oferi reduceri legale ale prime de asigurare clientilor sai.
- Va creste pretul politelor de asigurare RCA si Carte Verde?
RCA – Da
Carte Verde – a scăzut și ca preț și ca volum.
- In ce masura noua hotarare va afecta (spre crestere sau scadere) marimea comisioanelor oferite de asiguratori brokerilor pe politele Carte Verde si RCA?
Asigurătorii cu forță proprie de vânzare dezvoltată depun eforturi pentru a-i scoate în general pe brokeri de pe segmentul RCA și Carte Verde. Părerea mea este că brokerii trebuie să ofere toată paleta de asigurări, întrucât odată cu asigurările obligatorii se vând și asigurările facultative de care asigurătorii au nevoie într-o măsură chiar mai mare.
Argumentul că brokerii consumă mult din comisioane nu este consistent, întrucât însuși asigurătorii îl bonifică. Brokerii primesc exact cât li se dă, iar aceste comisioane nu sunt in nici un caz mai mari decât cheltuielile de gestiune a asigurătorilor cu filialele și subdiviziunile acestora.
Este firesc să existe o reticență din partea asigurătorilor față de brokeri, întrucât brokerii oricât de mici ar fi, reprezintă interesele clientului, îl asistă activ în procesul despăgubirilor și își doresc fidelizarea acestora nu doar prin preț optim, dar și prin servicii post vânzare pozitiv memorabile. Doar așa este posibilă creștere afacerii atât a brokerilor cât și asigurătorilor.