Română (România)English (United Kingdom)

Ervax

Mai aproape de tine...

Cursul valutar

Opinia ta

Cum preferati sa cumparati o asiguarare?:
 

Parteneri

 

Anul 2010 - concluziii

Email Imprimare PDF
Share

Interviu acordat de Veaceslav Cernica ziarului Capital Market, 29 decembrie 2010.

   

  1. Cum a fost anul care a trecut pentru piaţa de asigurări din R. Moldova?

Anul 2010 poate fi calificat ca un an de revigorare a pieții asigurărilor în conditțiile în care am asistat la următoarelele procese:

-          o creștere a volumului de prime de asigurare subscrise, care cred ca va fi de cel puțin cu 15% mai mult în acest an față de rezultatele anului 2009;

-          creșterea numărului de emitenți de asigurare Carte Verde cu 50%, de la 4 (anul trecut) la 6 – în prezent;

-          creșterea numărului de intermediari în asigurări cu aproape 50%, de la 44 anul trecut, la în jur de 60 de brokeri în acest an. De asemenea a crescut și ponderea brokerilor de asigurare în volumul total al primelor de asigurare subscrise ale pieței, atingând nivelul psihologic de 25%;

-          creşterea daunalităţii pe principalele lini de asigurare înregistrate de societăţile de asigurare, pe unele tipuri de asigurare importante (cum ar fi Auto Casco) depăşind 100%.

2. De ce a fost determinată dinamica despre care vorbiţi?

-          Principalul factor care a determinat revigorarea pieței asigurărilor a fost bineînțeles revigorarea sectorială a economiei naționale, industria moldovenească crescând cu 7,6% în primele 10 luni ale acestui an. Statisticile naţionale indică că şi-au revenit întreprinderile de construcţie şi transportatorii de mărfuri.

-          Reducerea ratelor la creditele bancare (cu 3,24pp comparativ cu anul trecut) și la cele percepute de companiile de leasing (care au consemnat un record minim istoric în acest an), au revigorat cumpărările pe credit (cu 62,6% creştere a creditelor bancare noi acordate în T3/2010 faţă de T3/2009), influenţând respectiv asigurările ce au ca obiect interesul patrimonial legat de bunurile gajate.

-          Dacă pînă în prezent cei mai mulţi dintre clienţi erau la etapa de “studiere” a asigurărilor, în prezent putem vorbi de o creştere constantă a păturii de clienţi “specialişti-ştiutori” ai asigurărilor. Această nouă categorie de clienţi conştientizează foarte bine necesitatea asigurărilor, uşor îşi formulează cererea de asigurări şi astfel generează încasări “uşoare” pentru brokeri şi agenţi de asigurare;

3. Care sunt principalele prognoze pentru anul care vine pentru piaţa de asigurări din Moldova?

Dacă anul 2010 est „an de revigorare”, anul 2011 se arată a fi un „an de corectare”. Asigurătorii au mai multe obiective de corectare, dacă vor să-şi asigure supravieţuirea şi creşterea de mai departe a afacerilor de asigurare. Tariful real al asigurărilor a fost puternic erodat din cauza costurilor de achiziţie exagerat pe unele tipuri de asigurare. Deja s-a convenit ca pe asigurarea Cartea Verde comisionul să nu depăşească 10% din prima brută subscrisă, faţă de triplul acestei cifre practicate până în prezent. Paradoxal, dar această măsură semnifică o creştere a preţului final pentru Carte Verde cu cel puţin 15% pentru consumatorul final, care a fost educat în spiritul bonusurilor generoase din partea asigurătorilor şi brokerilor de asigurare.

Măsuri de corecţie se impun pe segmenul asigurării Auto Casco, or o creştere de cel puţin 15-30% este absolut necesară pentru supravieţuirea celor mai mulţi asigurători de Auto Casco.

Anul 2011 va fi un an cu o creştere moderată de vreo 15-20% în raport cu acest an, pe fundalul unor previziuni macroeconomice la fel de moderate.

Profitând de ocazie, doresc redacţiei Capital Market şi tuturor angajaţilor din sistemul asigurărilor – supraveghetori, asigurători, brokeri, agenţi de asigurare – un An Nou fericit şi plin de oportunităţi şi creşteri!

Veaceslav Cernica

Administrator

Broker de asigurare-reasigurare ERVAX Grup SRL

 

 
© Broker de Asigurare-Reasigurare ERVAX Grup SRL
Adresa: bd.Cuza Voda 5/1 of. 318, Chisinau, MD-2060 Tel/Fax: +373 22 110 877GSM: +373 69 154 708
E-mail: ervax.md@gmail.com