Română (România)English (United Kingdom)

Ervax

Closer to You...

Exchange rates

Share your opinion

How would you like to buy an insurance?
 

Parteneri

 

News

Suport DCFTA-MD

E-mail Print PDF

Conferința EU-MD privind legea în asigurări

La data de 25 aprilie 2016, proiectul UE "Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova" a organizat o conferință privind legea asigurărilor în Republica Moldova. Conferința a fost intitulată "Armonizarea reglementărilor naționale în asigurări la normele UE".

Această conferință reprezintă punctul culminant al misiunii experților - care a început în ianuarie 2016 – în identificarea modificărilor necesare în legislația locală a asigurărilor și în acordarea ajutorului pentru transpunerea directivelor europene relevante.

În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele cu privire la sprijinul acordat pentru armonizarea cadrului legislativ național la standardele UE în domeniul asigurărilor, desfășurate sub auspiciile proiectului DCFTA. În plus, la eveniment au asistat autoritățile de reglementare, societățile de asigurare și părțile interesate în eforturile lor de a se conforma cu standardele UE în domeniul asigurărilor.

Dl. Iurie Filip, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a deschis conferința și i-a salutat pe cei aproximativ 40 de participanți. Pe parcursul conferinței, toți participanții au avut posibilitatea să facă schimb de experiență și să discute despre problemele care pot apărea la transpunerea reglementărilor UE în asigurari, unele reglementări discutate urmând să fie aplicate în Moldova în 2017.

Conferința a fost condusă de experții proiectului DCFTA, Demetrius A. Floudas și Veaceslav Cernica.

Experții au făcut o prezentare generală a cadrului legislativ european în asigurări, au sugerat unele modificări pentru legislația Republicii Moldova și au discutat despre temeiurile juridice și situația comparativă dintre UE și Moldova. În plus, în cadrul conferinței a fost prezentată o evaluare a feedback-ului primit la workshop-ul privind modificările propuse pentru revizuirea legislației în domeniul asigurărilor care a avut loc în data de 20 aprilie.

 

Interviu XPRIMM.MD

E-mail Print PDF

Interviu acordat de catre Veaceslav Cernica, directorul Brokerului de asigurare catre portalul specializat www.xprimm.md, despre oportunitatile si amenintarile care vizeaza, in acest an, jucatorii din industria de asigurare din Moldova, din perspectiva brokerilor de asigurare. 01.02.2016

 

1)    Care sunt, in opinia dvs. oportunitatile/amenintarile industriei de asigurari in 2016?

Anul 2016 pare a fi un an provocator. Avem pe piață un număr redus de societăți de asigurare (15) și 70 de brokeri de asigurare carora le revine misiunea de a supravietui intr-o perioadă incertă din punct de vedere economic si social.

In conditiile in care asigurările legate de autovehicule dețin în pezent o pondere semnificativă (65% din volumul pieței), iar acestea au o tendință de scădere în volum pentru Carte Verde, creștere nesemnificativă pentru RCA internă și stagnare pentru asigurările contra daună proprie (Casco) este evident că oportunitățile sunt legate de alte segmente ale business-ului asigurărilor.

Piața de asigurări per ansamblu cred că va evolua după trendul pe care-l va inregistra economia per ansamblu (în cel mai bun caz va înregistra o creștere de 10-15% în raport cu anul 2015), dar fiecare asigurător își are strategia și pattern-ul său de dezvolatare.

Există oportunitatea de a promova produse de asigurare, existente în paleta asigurătorilor, dar ignorate de aceștia. Mă refer în primul rând la asigurările de răspundere civilă individuale (non-auto). Asigurările de locuinte sunt un alt segment care practic nu este promovat deloc de asigurători, iar cele de bunuri pentru persoane juridice sunt vândute doar grație oblgativităților în cadrul creditelor bancare.

Se crează impresia că jucătorii de pe piața asigurărilor sunt prea ocupați cu luptele pentru RCA si Carte Verde și nu au timp de alte asigurări.

Cred că anul 2016 este cel în care a venit timpul promovării asigurărilor uitate pe raftul cu licențe.

Cred că amenințările principale vin tot din interiorul industriei asigurărilor și țin de gestiunea financiară internă, deficiente în propriul management al riscurilor și ignoranța continuă de promova într-un mod planificat și coerent noile (vechi) produse de asigurare.

Din exterior amenințările provin de la eventuale modificări legate de creșterea capitalului social minim pentru asigurători, dar și continua scădere a puterii de cumpărare a populației (pe fundalul ritmului creșterii prețurilor de consum pentru ultimele 12 luni cu 13.6%,  deprecierii semnificative a monedei naționale și a scăderii cu 31,5% a transferurilor din străinatate în favoarea persoanelor fizice).

2)    Estimați creștere/stagnare/scădere pentru clasele de asigurari generale (puteți face o estimare procentuală)?

Ar fi consolant de a estima o creștere reală pentru piața asigurărilor măcar la nivelul inflației, astfel o creștere de 15% pare o creștere rezonabilă  în monedă națională față de anul trecut. Valorile obiectelor de asigurare fiind ajustate reieșind din creșterea prețurilor și deprecierea monetară.

După cum am spus anterior, segmentul RCA cred că va avea o creștere de 20%, iar soarta asigurărilor Carte Verde este deocamdată învăluită în mister (luând în considerație decizia Consiliului de Birouri Carte Verde de suspendare a subscrierilor noi pe acest tip de asigurări începând cu 1 aprilie 2016). Dacă se va evita suspendarea, atunci vânzările de asigurări oricum vor avea o tendință de scădere pe fundalul reducerii primelor pe acest produs (aprox. 10-15%).

Rezerva cea mai mare de creștere rezidă în asigurările non-auto. Și aici mingea este la fileul asigurătorilor isteți.

3)    Cum apreciați evoluția pieței de brokeraj în 2016? Va crește ponderea intermedierilor si pe ce clase (puteți face o estimare procentuală)?

În prezent brokerii de asigurare au o pondere importantă în valoarea totala a pietei  care ar putea ajunge  la 35% din valoarea pieței în anul 2016.

 

4)    In anul precedent numarul companiilor de brokeraj s-a redus cu peste 10 entitati. Care sunt principalele motive de „concentrare” a pietei de brokeraj (modificari legilstaive, concurenta neloiala, efectele crizei economice, etc)?

Când vorbim de reducerea cu 10 unități vorbim de brokeri care au rămas fără licență, dar din cei 70 rămași pe piață, 20 au vânzări totale de asigurări cuprinse  între 0 și 50000 euro pe an.

Principala cauză a evoluției modeste este că fondatorii acestor brokeri au avut așteptări mari de la acest business, fără a face un calcul al costurilor și fără a avea un plan de dezvoltare a afacerii. Unii brokeri au ajuns să acumuleze datorii consistente față de asigurători, iar altii au ajuns în situația de a nu le onora.

La un moment dat devenise în vogă ca fiecare a doua societate de leasing, salon auto sau parcare cu vânzări de mașini auto la mâna a două să aibă câte un broker captiv. Aceste fenomen cu încetul se stinge, în mare parte și datorită restricțiilor legale și prudenței sporite a asigurătorilor.

Recent,  CNPF a aprobat majorarea primee de baza pentru politele RCA si Carte Verde, precum si introducerea a doi noi coeficienti (cuantumul cheltuielilor si marjei de profit). In acest caz companiile de asigurare vor putea oferi reduceri legale ale prime de asigurare clientilor sai.

- Va creste pretul politelor de asigurare RCA si Carte Verde?

RCA – Da

Carte Verde – a scăzut și ca preț și ca volum.

- In ce masura noua hotarare va afecta (spre crestere sau scadere) marimea comisioanelor oferite de asiguratori brokerilor pe politele Carte Verde si RCA?

Asigurătorii cu forță proprie de vânzare dezvoltată depun eforturi pentru a-i scoate în general pe brokeri de pe segmentul RCA și Carte Verde. Părerea mea este că brokerii trebuie să ofere toată paleta de asigurări, întrucât odată cu asigurările obligatorii se vând și asigurările facultative de care asigurătorii au nevoie într-o măsură chiar mai mare.

Argumentul că brokerii consumă mult din comisioane nu este consistent, întrucât însuși asigurătorii îl bonifică. Brokerii primesc exact cât li se dă, iar aceste comisioane nu sunt in nici un caz mai mari decât cheltuielile de gestiune a asigurătorilor cu filialele și subdiviziunile acestora.

Este firesc să existe o reticență din partea asigurătorilor față de brokeri, întrucât brokerii oricât de mici ar fi, reprezintă interesele clientului, îl asistă activ în procesul despăgubirilor și își doresc fidelizarea acestora nu doar prin preț optim, dar și prin servicii post vânzare pozitiv memorabile. Doar așa este posibilă creștere afacerii atât a brokerilor cât  și asigurătorilor.

 

 

16 Februarie 2012 - Expert Grup Masa rotunda - fezabilitatea liberalizării asigurării obligatorii de sănătate

E-mail Print PDF

16 Februarie 2012 - Masă rotundă, Fezabilitatea liberalizării pieței asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat o masă rotundă pentru prezentarea studiului „Fezabilitatea liberalizării pieţii asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova”. Autorii acestui studiu, Cernica Veaceslav, expert independent si Ana Popa, director de programe EXPERT-GRUP și-au propus să evalueze fezabilitatea și balanța avantajelor - dezavantajelor implicării în sectorul de asigurări obligatorii de sănătate a companiilor private și să identifice cel mai avantajos model pentru funcționarea de mai departe a sistemului.


 

ERVAX GRUP - BUDAPEST REGIONAL MEETING MAI BROKERS 2011

E-mail Print PDF

ERVAX GRUP în calitate de corespondent al Brokerului MAI Brokers (cu sediul central în Ungaria) a participat la întrunirea anuală cu ocazia a 20-a aniversări, în Budapesta (Ungaria), în perioada 14-16 iunie 2011. La această reuniune anuală au participat reprezentanţii celor 19 birouri proprii şi brokerilor afiliaţi din Cehia, Albania, Armenia, Belarus, Bulgaria, Croatia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovakia, Ucraina.

 

Conference at Hotel President, Budapest

 Budapest

 

ERVAX Grup - FIAR 2011

E-mail Print PDF

Brokerul de asigurare-reasigurare ERVAX Grup SRL, prin Veaceslav Cernica, a fost reprezentat la cea de de-a 14-a ediţie a FIAR(Forumul Internaţional de Asigurare-Reasigurare), care a avut loc la Sinaia, în perioada 22-26 mai 2011. Pe linga seminarii deosebit de interesante în domeniul finanţelor, asigurărilor şi reasigurărilor, Veaceslav Cernica a avut întrevederi şi negocieri de colaborare cu mai mulţi operatori străini din domeniul Asfel s-au pus bazele colaborării de viitor cu Partner Re (Elveţia), Grass Savoye (Romania), Kay International  plc (Londra), Polish Re (Polonia), Milli Re (Turcia). Pe parcursul derulării Forumului Veaceslav Cernica a participat la dialoguri si emisiuni televizate.

 ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERVAX Grup - activ in domeniul asigurărilor în agricultură

E-mail Print PDF
Vitalie Ciorici, director corporativ al B.A.R. ERVAX Grup SRL a participat in calitate de raportor la seminarul organizat la Soldanesti de Ziua Campului, cu tema:

„Infiintarea livezilor superintensive de mar cu pomi de tip knip-baum"

care a avut loc in data de 18 decembrie 2008 la compania Dacfruct SRL, in or. Soldanesti.

Subiectul prezentat de dl Vitalie Ciorici a fost Asigurarea riscurilor agricole si rolul Statului (subventiile in agricultura).

Seminarul a avut loc cu sprijinul Proiectului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA), implementat de catre compania CNFA Inc., finantat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in colaborate cu Organizatia Obsteasca Agro-Farmer-Consult, Soldanesti si compania Dacfruct SRL. 

Read more...
 
© Broker de Asigurare-Reasigurare ERVAX Grup SRL
Adresa: bd.Cuza Voda 5/1 of. 318, Chisinau, MD-2060 Tel/Fax: +373 22 110 877GSM: +373 69 154 708
E-mail: ervax.md@gmail.com